Zpříjemněte si ráno zdravou snídaní, co vás nakopne na celé dopoledne

Musíte se každé ráno přemáhat, abyste vylezli z vyhřáté postele? Co si ranní vstávání udělat o chlup hezčím díky chutné a zdravé snídani? Máme pro vás tři tipy na pořádné „nakopávače“, které vám nejen vstup do nového dne udělají hezčím, ale navíc dodají vašemu tělu dostatek živin a energie, abyste zvládli všechny dopolední povinnosti.

Zajímavost: Věděli jste, že snídat byste měli nejlépe do hodiny po probuzení? Díky tomu nastartujete metabolismus na celý den.                                       

Snídaně nemusí být žádná nuda. Pokud do svého ranního čarování v kuchyni zapojíte i kvalitní spotřebiče, nápadité jídlo můžete vykouzlit bez větší námahy už za pár minut.   



Největší kouzlo ovesné kaše spočívá v její jednoduché přípravě a univerzálnosti, protože si ji pokaždé můžete ochutit jinými přísadami. Navíc je levná, časově nenáročná a pořádně zasytí.

Postup: V hrnci krátce opražíte vločky, přidáte nastrouhané jablko, skořici, špetku soli a celou směs zalijete mlékem nebo vodou. Vaříte za stálého míchání asi 10 minut, než kaše zhoustne. Necháte chvíli odležet a na závěr dosladíte medem. Před podáváním vmícháte Skyr a kaši ozdobíte ovocem, ořechy či kokosem.


Pokud patříte mezi ostřílené kuchtíky a máte ráno dostatek času, ozvláštnit den si můžete lahodnými vejci Benedikt, jež sice vyžadují už jistou zručnost, zato vás odmění jedinečným gurmánským zážitkem.

Postup: V hrnci uvaříte ztracené vejce (žloutek i s bílkem vyklepnete do vařící vody a necháte 3-4 minuty povařit), na pánvi opečete žemli dokřupava a v rendlíku si ze svařeného vinného octa, drceného pepře, pár kapek citronové šťávy, másla a žloutků připravíte holandskou omáčku. Na opečenou žemli položíte plátek šunky, ztracené vejce a zalijete holandskou omáčkou. Ozdobíte bylinkami a voilà, vejce Benedikt je na světě!


Pokud si na složitější kreace v kuchyni netroufáte, vsaďte na osvědčenou klasiku v podobě lívanců, které zvládne i začátečník.

Postup: Příprava je snadná – všechny ingredience na těsto dáte do mixéru a rozmixujete do hladka. Těsto poté naběračkou nalijete na nepřilnavou pánev a opékáte z obou stran asi dvě minuty.  Hotové lívance ochutíte dle libosti, například javorovým sirupem, marmeládou nebo čerstvým ovocem se zakysanou smetanou.